9 ene 2009

el periòdic de catalunya 9/1/2009


EL CÀSTIG D'UNA MALALTIA TABÚ AL MARROC

PRESONERES DE LA SIDA

La ignorància i el conservadorisme converteixen la vida de les marroquines portadores del virus en un infern

La majoria de les casades han estat contagiades pels marits

Escrit per; BEATRIZ MESA
Rabat - Marroc

"Penses que la teva vida serà un infern. Que et cremaran, et tractaran com a un animal i seràs repudiada per la família després d'engendrar un monstre anomenat sida en contra de la teva voluntat". Tot això bull al cap de Hadiya. Els anys de lluita es reflecteixen en la seva cara, cansada i trista. Dóna la mà amb la mirada baixa, avergonyida. Tot i així vol parlar, sense posar cara a la seva malaltia, perquè el seu testimoni serveixi com a prevenció i esperança de vida.
Des de fa vuit anys, Hadiya, de 52 anys, és seropositiva. Un petit quist es va encarregar de revelar una malaltia que només li ha pogut encomanar el seu marit. "La sida el va matar en pocs mesos. Però no podrà amb mi perquè els meus fills em necessiten", diu emocionada.

Sexe sense preservatiu
Hadiya vol creure que el seu marit es va infectar a causa de les vacunes, i no per mantenir relacions sexuals amb altres dones. Tot i que reconeix que la majoria de les casades seropositives "s'encomanen perquè els seus marits freqüenten prostitutes sense utilitzar el preservatiu". El 43% de les professionals del sexe no usen preservatiu, ja que obtenen més avantatges econòmics. "Els clients els paguen el doble", assenyala Benalla Abdessamad, metge de l'Associació de Lluita contra la Sida al Marroc (ALCS). Segons Abdessamad, des de fa un lustre abunden les nenes menors de 16 anys disposades a vendre el seu cos per omplir-se l'estómac. "Estan desemparades, el carrer és casa seva. Estan condemnades a la cola, a la pega, que els fa oblidar la seva precària situació socioeconòmica", explica.
L'analfabetisme i la pobresa són les principals causes que aboquen moltes dones a exercir la prostitució. "Un 32% van mantenir la primera trobada amb un client quan tenien 6 anys. Aquesta dada ens fa tornar a obrir el debat de la pedofília i la violència sexual",diu en el seu informe l'Organització Panafricana de Lluita contra la Sida al Marroc (Opals).
Una amiga de Hadiya encaixava en la categoria de dones dedicades al comerç de sexe sense prevenció. Era seropositiva i acaba de morir. És un clar exemple de la pressió social i de la falta d'informació en el regne. "Els pares la van tancar en un racó de la cuina, incomunicada amb l'exterior. ¡Com si fos un gos!", comenta indignada.

El pitjor malson
Aquest cas tan proper li ha impedit enfrontar-se a una de les seves pitjors pors: anunciar a la família que té la malaltia.  "Mentir als meus nens em destrueix cada dia". Però ho farà quan deixi de ser presonera dels estralls del virus que la va portar a pensar en el suïcidi. La sida era el final. No abraçava, ni besava, ni tan sols tocava les criatures per por d'encomanar-los. L'ALCS la va enviar a una psicòloga que, segons Hadiya, li va ensenyar molt. "Va posar un got d'aigua a la taula i em va dir que begués; després va beure ella per demostrar-me que la malaltia així no es transmet".
Amb els especialistes ha entès que el tractament precoç alenteix l'evolució del virus. Més optimista, està aprenent a viure, tot i que sempre sota la psicosi que serà descoberta i produirà rebuig en fills, pares i amics. "Aquesta societat conservadora pensa que Déu ens ha castigat perquè hem comès un pecat". Ella també ho pensava abans de patir-ho, i mai havia deixat que els seus fills, que ara tenen 15 i 17 anys, fossin oients o espectadors de les campanyes de la lluita contra la sida. Avui els ensenya com s'ha d'utilitzar el preservatiu per prevenir infeccions. "Això era impensable; sempre he estat molt conservadora i el tema era tabú a casa", assegura. Des que el monstre va penetrar en la seva vida, viatja pels carrers del regne amb preservatius i fullets d'informació per distribuir entre les professionals del sexe. "La família es pensa que treballo en això perquè no trobo cap feina, però ajudar em serveix per sobreviure emocionalment". Segons dades oficials, gairebé 23.000 persones tenen la sida al Marroc i el 70% són dones. Però, segons el doctor Abdessaman, la xifra real equival al doble.
De la bossa, Hadiya en treu els dos pots de pastilles i els antidepressius que la mantenen. Però l'únic que l'estabilitza són els seus fills. "No em resigno per ells. El monstre va acabar amb el seu pare, però no amb la seva mare".


No hay comentarios: